DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi’nden basın açıklaması

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi’nden basın açıklaması

Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, “Artık geçinemiyoruz” diyerek basın açıklaması gerçekleşti. Açıklamaya CHP Milletvekili Nermin yıldırım Kara, EMEK PARTİSİ Milletvekili Sevda Karaca İskenderun CHP,DEM,EMEK PARTİSİ Belediye Başkan adayları, Emek ve Demokrasi güçleri katıldı.

Açıklamayı okuyan Tüm Emeklisen Şube Başkanı Mustafa Çankaya, şu sözlere yer verdi:

“Yıllardır sistematik olarak uygulanan politikalarla önce yoksulluk, sonra açlık sınırı altında bir yaşama mahkûm edilmemiz karşısında; biz emekliler bu muameleyi asla kabul etmiyoruz.

İktidar sadaka verir gibi zam oranları açıklıyor. Yetmezmiş gibi hakkımız olan maaş promosyonunu lütufmuş gibi göstererek bizleri kandıracağını sanıyor.

Artık bu yalanlara inanmıyoruz. Bunun hesabını 31 Mart’ta sandıkta soracağız.

TUİK ‘Nüfus projeksiyonları, 2018-2080’ çalışmasına göre; 65 yaş ve üzerindeki nüfusun oranı 2018 yılında %8,7 iken, 2023’te %10,2’ye, 2040’da %16,3’e, 2060’ta %22,6 ya ve 2080’de %25,6’ya çıkacak. TUİK’in bu çalışmasına göre nüfusumuz her yıl 0.3.5 – 0,4 arası yaşlanmaktadır. Bu oldukça önemli bir artıştır.

Ülke nüfusumuz yaşlanmakta ve bu da emekliler ve yaşlı nüfusa yönelik politikaların önemini arttırmaktadır.

Biz emekliler satın alma gücümüzün düştüğünü bizzat yaşamımızdan biliyoruz. Gerçekten çok zorlanmaya başladık. 2002 tarihinde en düşük emekli aylığımız 257 TL iken, asgari ücret 184 TL idi. Günümüzde yani 2024 de ise en düşük emekli aylığımız

10.000 TL iken asgari ücret 17.002 TL. Hâlbuki BİSAM’a göre açlık sınırı 15.000 TL’yi aştı, yoksulluk sınırı ise 52.000 TL’ye yaklaştı.

Sadece asgari ücretle yaptığımız kıyaslama ile biz emeklilerin maaşlarının zaman içerisinde ne kadar düştüğünü ve son 1-2 yıl içerisinde de artık her şeyi kısarak, kredi kartları ile ayakta durmaya çalıştığımızı, bankaların verilerinde de görüleceği üzere kredi kartlarını da ödeyemez hale getirildik.Biz emekliler bedelini çalışma yaşamımızda peşin olarak ödediğimiz, ömrümüzün sonbaharında insanca yaşayabilmemiz için taleplerimizi şu şekilde sıraladık.

TALEPLERİMİZ

  1. Emekli aylıkları iyileştirilerek uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmeli. Aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesine döndürülmeli. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmelidir. En düşük Emekli kök maaşı, en düşük Memur maaşından az olmamalıdır.
  2. Emekli hak ve sahiplerinin aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmelidir. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Ödenen ikramiyeler asgari ücrete eşitlenmelidir.
  3. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen, satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen 12 bin TL zam yapılmalıdır.
  4. Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, Anayasa da gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi “herkes sendika kurabilir” şeklinde düzenlenmesi ve ardından TBMM de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak, bizlerle birlikte toplu iş sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz. Bunun içinde Anayasanın Sendika kurma hakkını tanımlayan 51. Maddesi ile toplu iş sözleşme hakkını tanımlayan 53. Maddelerine “Emekliler ile dul ve yetim aylığı alanlar” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma hakkı anayasal güvence altına alınmalı ve ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak ” Emekli sendikaları statü yasası” çıkarılmalıdır.
  5. Aylık Bağlanma Oranlarının (ABO) eski sisteme yani %70’e döndürülmesini istiyoruz.
  6. Gerçek bir intibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir.
  7. 10 Banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler Yasalar ile giderilmelidir.
  8. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs tüm sağlık kesintilerine son verilsin.
  9. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
  10. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.
  11. Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlara takviye edilsin. Emekli ve yaşlı Vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.
  12. Emekli maaşlarının yatırıldığı kamu veya özel bankalar, maaş promosyonlarını günün koşullarına göre değerlendirmeli. Her yıl bir maaş artışına göre promosyonları güncellemelidir.
  13. Çalışanlar geçmiş yıllarda olduğu gibi artık emekli olduklarında kıdem tazminatlarıyla bir daire satın alamamakta. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlanmalı. Emeklilere  bir taraftan da barınma yardımı yapılmalıdır.
  14. Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilmeli. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalı.
  15. Emeklinin vefatı sonrası bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğuna, zaten düşük olan emekli maaşı daha düşük oranda ödenerek emeklinin geride kalan eşi ve evlenmemiş çocuğu tam bir sefalete mahkûm edilmektedir. Sosyal devlette dul ve yetim maaşı en düşük emekli maaşından az olamaz.
  16. Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında % 32 lik kesintinin kaldırılmasını talep ediyoruz.

17- Kökten çözülmeyen EYT meselesinde, eksik çıkarılan yasa ile 5000 Prim ve Kısmi Emeklilik hakları masada birakılan

EYT’lilerin mağduriyetlerinin giderilmesini,

Bağ-kur kapsamı altında, Tescil, Prim eşitleme ve İhya sorununun çozülmesini,

Staj ve Çıraklık başlangıç süresinin, Emeklilik sigorta başlangıç süresinden sayılmasını,

8 Eylül 99 sonrası çalışma hayatına girenlerin sorunlarını çözmek üzere SGK sisteminin kökten bir reformla yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.

18- Yaşamımızı zorlaştıran, Emeklileri yok sayan her türlü zihniyete ve uygulamalara güçlü bir şekilde karşı durabilmeli, Haklarımızı savunabilmeli, Yaşamımızı kolaylaştırmalı ve haklarımızı almak için sendikal mücadeleye devam edip örgütlenmeliyiz..”