DOLAR 32,2234 % -0.11
EURO 34,9331 % 0.17
STERLIN 40,5695 % 0.07
FRANG 35,6297 % -0.07
ALTIN 2.444,47 % 0,49
BITCOIN 60.988,00 0.787

Tarsus Kadın Platformu: “Kadın Politikaları Müdürlüğü kurulmalı”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tarsus Kadın Platformu: “Kadın Politikaları Müdürlüğü kurulmalı”

Tarsus Kadın Platformu, yerel yönetimlere dair deklarasyon açıkladı. Açıklamada “Kadınların kent yönetimine eşit katılımının olduğu, güvenli yaşayabileceğimiz bir Tarsus için taleplerimizin örgütleyicisi ve takipçisi olacağız” denildi.

Tarsus Kadın Platformu, 31 Mart seçimleri öncesinde yerel yönetimlere dair deklarasyon açıkladı.

Yapılan açıklamada “Yerel yönetim seçimleri yaklaşırken, Tarsus Kadın Platformu olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten bir kent düzeninin inşa edilmesi konusunda, sosyal yaşamdan, barınmaya, alt yapıdan, kentin yönetimine kadar söyleyecek sözümüz var” denilerek seçimlerin kadınlar için salt belediye hizmetlerinin iyileştirmesi anlamına gelmediği ifade edildi.

Ekonomik kriz, yoksulluk, ekolojik kriz, toplumsal yeniden üretim krizi, savaşlar, göçler, afetlerle insanlığın kapitalizmin yarattığı yıkımla boğuştuğu belirtilerek “Ekonomik krizin, yoksulluğun, afetlerin yükü ise kadınların sırtına yıkılıyor. Neoliberal politikalar sonucu eğitimden sağlığa, çocuk ve yaşlı bakımına temel hizmetlerin özelleştirildiği koşullarda, yoksul kesimlerde bu ihtiyaçların hepsi kadınlar tarafından karşılanıyor. 6 Şubat depremlerinin ardından pek çok kentte hala halkın temel hizmetlerinin karşılanmadığı noktada hayat kadınların sırtında. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında, erkek şiddeti ile mücadelede, kadınlar üzerindeki bakım emeği yükünün hafifletilmesinde yerel yönetimler önemli bir yerde duruyor” denildi.

“Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini gören ve bunlarla mücadele etmeyi, eşitliği sağlamayı güvence altına almayı hedefleyen bir yerel yönetimler politikası geliştirilmelidir”

Sendika.Org’un aktardığına göre; Kadın-erkek eşitlik politikalarının tüm hizmetler için ana kriter olarak belirlenmesi, kadınların ve ayrımcılığa maruz bırakılan tüm toplumsal kesimlerin ihtiyaçları gözetilerek eşit ve kapsayıcı bir kent oluşturulmasına yönelik yaşamın her alanında politik, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak etkili bir programın uygulanması gerektiğine vurgu yapılan açıklama şöyle devam etti:

“Erkek egemen sistemden kaynaklı kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik, kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı her türlü ayrımcılık kaçınılmaz olarak kent hayatına da yansır. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini gören ve bunlarla mücadele etmeyi, eşitliği sağlamayı güvence altına almayı hedefleyen bir yerel yönetimler politikası geliştirilmelidir. Bu bağlamda özel ve kamusal alanda maruz kaldığımız her türlü eşitsizlik ve erkek şiddeti ile mücadelede kadını güçlendirecek biçimde bir yerel yönetim anlayışının geliştirilmesi için mücadele edeceğiz.

Tarsus toplumsal cinsiyet eşitsizliği bakımından pek çok yakıcı sorun barındırmaktadır. Özel ve kamusal alanlardaki her türlü erkek şiddeti, kadın cinayetleri, taciz, tecavüz, toplu taşıma araçlarının güvensizliği, sığınma evlerinin yetersizliği, çocuk istismarı, ayrımcılık en can alıcı sorunlar arasındadır. Bu sorunlar çerçevesinde özel ve kamusal alanda erkek şiddeti ile mücadelede kadını güçlendirecek biçimde bir yerel yönetim anlayışının geliştirilmesi, somut programların üretilmesi ve stratejilerin geliştirilmesi noktasında Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların takipçisi olacağız.

“Yerel yönetim politikaları ve uygulamaları hayatlarımızı doğrudan etkilemektedir”

Yerel yönetim politikaları ve uygulamaları hayatlarımızı doğrudan etkilemektedir. Özel ve kamusal alanlarda güvenliğimizden hangi hizmetlerden ne kadar yararlandığımıza, kent planlamasından ulaşım koşullarına, sokak aydınlatmalarına kadar kaynakların nasıl kullanıldığı bizlerin yaşamını doğrudan etkilemektedir.  Bu nedenle de hayatlarımızı ve yaşadığımız kenti biçimlendirmenin yolu, yerel yönetim politikalarını birlikte üretmek ve uygulamaktan geçer.

Bu noktada belediyedeki stratejik planlama, bütçeleme, tartışma ve karar süreçlerinde kadın platformu olarak aktif katılımımızın sağlanmasını talep ediyoruz.

Yerel Yönetimler, kadın erkek eşitlik politikalarını güvence altına almak amacıyla, farklı cinsiyet, yaş, engellilik durumunda olan ve farklı görüşlere sahip kişilerin birlikte ve bir arada yaşama ilkesini hedeflemelidir.

Tarsus Kadın Platformu, kadınların eşit ve güvende yaşayabileceği bir Tarsus için Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesinden 53 talebini sıraladı. Taleplerden ilki Kadın Politikaları Müdürlüğü/Daire Başkanlığı kurulması oldu.”

Taleplerin sıralanmasının ardından açıklama şöyle sonlandırıldı:

Tarsus Kadın Platformu olarak kadınların kent yönetimine eşit katılımının olduğu, güvenli yaşayabileceğimiz bir Tarsus için taleplerimizin örgütleyicisi ve takipçisi olacağız.

Açıklama metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.