DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kuzey Yarımküre’de şiddetli manyetik fırtına bekleniyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kuzey Yarımküre’de şiddetli manyetik fırtına bekleniyor

Güneş’te meydana gelen olağanüstü bir aktivite, ABD’nin Charlotte kentinde son 20 yılın en güçlüsü olarak kaydedilen G4 sınıfı bir jeomanyetik fırtınaya neden oldu. Bilim insanları, bu tür şiddetli güneş fırtınalarının nadir olduğunu ve genellikle Güneş aktivitesinin en yüksek olduğu dönemlerde gerçekleştiğini belirtiyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamada, Güneş yüzeyindeki patlamalardan dolayı 2005’ten bu yana ilk kez bu şiddette “Jeomanyetik Fırtına” yaşanabileceği bildirildi.

Güneş yüzeyinde büyük patlama yaşandı. Bu olağanüstü aktivite ABD’nin Charlotte kentinde son 20 yılın en güçlüsü olarak kaydedilen G4 sınıfı bir jeomanyetik fırtınaya neden oldu. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamada, Güneş yüzeyindeki patlamalardan dolayı 2005’ten bu yana ilk kez bu şiddette “Jeomanyetik Fırtına” yaşanabileceği bildirildi.

BirGün‘de yer verilen habere göre, NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi’nin açıklamalarında, “Şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde meydana gelmesi ve hafta sonu devam etmesi kuvvetle muhtemeldir” ifadesine yer verildi.

Kuzey yarım kürede etkilerinin görülmesi beklenen jeomanyetik fırtınasının kesin zamanlamasının halen netleşmediğinin belirtildiği açıklamada, fırtınanın bugünden itibaren başlayabileceği ve “uydu iletişimleri ile güç sistemlerini etkileyebileceği” bilgisi paylaşıldı.

ABD’nin Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde söz konusu fırtınadan kaynaklı kutup ışıklarının gözlenebileceğini belirten bilim insanları, 2005’te Güneş yüzeyinde meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak, bunların nadir görüldüğünü vurguladı.

Güneş’teki patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın kaynağının “Bölge 3664” olarak adlandırılan “büyük, karmaşık bir güneş lekesi kümesi” olduğu ve dünyanın 16 katı büyüklüğünde yer kapladığı belirlendi.

NOAA’nın açıklamasında, Dünya’ya yaklaşmakta olan fırtınanın muhtemel etkilerine dikkat çekilerek, “yaygın voltaj kontrolü sorunlarının ortaya çıkabileceği” ve yörüngelerdeki uydularda “sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarının” yaşanabileceği kaydedildi.

Söz konusu fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi.

AVRUPA VE RUSYA’DA KUZEY IŞIKLARI

Yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan Kuzey Işıkları (Aurora Borealis), Avrupa’nın çeşitli yerlerinde ve Rusya’da gözlemlendi.