Çukurova Bülten Genel Yayın Yönetmeni ve akademisyen Dr. İsmail Sarp Aykurt, Gazeteciler Cemiyeti'ne bağlı olarak kurulan bağımsız haber merkezi 9. Köy'ün yerel gazetecilikle ilgili sorularını yanıtladı.
9. Köy'den Olcay Aytürk
'ün sorularını yanıtlayan Aykurt, yaptığı açıklamada “Basın İlan Kurumu’nun bir dönüşüm modeli olarak ortaya koyduğu, yerel medyanın nitelik ve etkinliğinin artması için yaptığı proje nedeniyle birçok bölgede yerel gazeteler birleşti. Ancak bu durum gazetelerin azalıp tekelleşmesinin önünü açan çok ciddi bir soruna neden oldu. Çok sayıda gazeteci işsiz kaldı ve freelance (serbest) gazeteci statüsüne geçmiş oldu” dedi.
"Bu sorun bir kamusal mesele olarak masaya yatırılmalı"
Yerel gazetelerin yaşatılması ve desteklenmesi açısından Avrupa’daki örneklerden feyz alınması gerektiğini belirten Aykurt, “kendi haline bırakılan, desteklenmeyen ve öne çıkarılmayan bir medyanın kendi başına bir meydan okuma gerçekleştirmesi zor. Bu anca bir burjuva tarafından desteklenen, parasal sorunu olmayan ve yereldeki imkanları sömüren gazetelerin ayakta kalmasını sağlıyor. Özetle karşımızda çoklu bir sorun var. Bu bir kamusal mesele olarak ele alınmalı, yerel gazeteler her açıdan desteklenmeli ve bu durumun bir eşitsizlik sorunu olduğu gözden kaçırılmamalıdır” diye konuştu.
“Bir kent ortaya koyduğu birikimle, kimlikle var olur ve bunun bir ayağı da basındır”
Yerel gazetelerin kapanmasının en önemli sonuçlarından birinin kültürel sorun olduğunu vurgulayan Aykurt şöyle konuştu:
“Bir kentin atmosferinin, tarihinin tanıklığıdır yerel gazeteler. Bir kentin hafızasıdır. Siz bu hafızanın gelişimini durdurursanız ya da bunu tahrip ederseniz bu durumun kent için kültürel sonuçları olur. Çünkü bir kent ortaya koyduğu birikimle, kimlikle var olur ve bunun bir ayağı da basındır”
"Yereldeki niteliksizleşme ve maddi sorunlar had safhada..."
"Ciddi bir işsizlikle karşı karşıya kalındığını da belirten Aykurt şunları ifade etti:
"Fakültelerinden mezun olan 'okullu' gazeteciler yerelde barınamayıp büyükşehirlere akın ediyor. Bunun temelinde ise hem yereldeki niteliksizleşme ve maddi sorunlar, hem de yerel gazetecilerin akıbetinin oradaki ve çoğunlukla gazeteci olmayan yerel patronların keyfine bırakılmış olması yatıyor. Zaten kapanan, birleşme yoluna giden gazetelerin sonucunda da ortaya işsiz ve memnuniyetsiz bir gazeteci toplamı çıkmış oluyor”
Öte yandan yerel medyada, basılı gazeteciliğin yerini dijitalin almasının “bir tercih olmadığını” da vurgulayan Aykurt, “yerel gazeteler dijital dünyanın getirdiği reklam ve ilan gücünden yararlanmaya yöneliyor ya da kırıntı habercilik diyebileceğimiz bir haber verme aracına dönüşüyor. Bu duruma sosyal medya eksenli ve siteyi ikinci bir konuma yerleştiren bir tarz da bulaşmış durumda” ifadelerini kullandı.