DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Siyaset Koçu Pekduraner: “Bu kurallara uyan siyasetçiler oyları toplar”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Siyaset Koçu Pekduraner: “Bu kurallara uyan siyasetçiler oyları toplar”

✍️Olcay Aytürk (Çukurova Bülten – Adana)

31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken Siyaset Koçu Özlem Pekduraner ile  siyasette başarılı olmak için neler yapılması gerektiği üzerine söyleştik. Siyasetçilerin, içinde bulundukları sosyal, kültürel, ekonomik koşulları dikkate almaları gerektiğini belirten Pekduraner, gençlerin siyasetten neden uzaklaştıklarını da yorumladı.

Pekduraner’in sorularımıza verdiği cevaplar şu şekilde:

Öncelikle şu soruyla başlamak isterim. Siyasette başarılı olmanın altın kuralları nelerdir sizce?

Toplumun yönetiminde önemli rol üstlenen siyasetçiler, seçmenlerin kararını, tercihini salt ideolojik görüşlerin değil içinde bulundukları sosyal, kültürel, ekonomik koşulların da belirleyici etkenler olduğunu dikkate alarak siyasal kampanyalarını sürdürmelidir. Siyasetçilerin çıktıkları yolda başarıyı yakalayabilmeleri bazı özelliklere sahip olmaları ile doğru orantılıdır.

HANGİ SİYASETÇİLERİN ÖNÜ AÇIK?

Vatandaşların isteklerini, ihtiyaçlarını can kulağıyla dinleyip bu istek ve ihtiyaçlara yanıt verebilmek için çaba harcayan, sorunların çözümüne yönelik girişimlerde bulunan, klasik liderliğin yanı sıra dönüşümcü liderlik  vasıflarına sahip, sosyal konulara karşı duyarlı, beşeri ilişkileri iyi ve güçlü olan, dış görünüşüne gereken özeni gösteren, vizyon sahibi, milli ve manevi değerlere önem veren, adil olmayı ilke edinen, seçmenler ile empati kurabilen, parti politikalarını etkili bir şekilde anlatabilen, mensubu olduğu partisine bağlı, seçim kampanyalarını doğru stratejilerle ve profesyonelce yönetebilen, siyasal propagandalarda doğru temalar kullanan, gelişime, yeniliğe, değişime  açık olan, seçmenlerin ilgisini çekebilecek şekilde hitap eden,  haksızlıklarla mücadele edecek cesarete sahip olan, sözleri ve davranışları ile  güven veren, teşkilatın her kademesine sadece seçim dönemlerinde değil her dönemde gereken önemi ve değer veren, onların tam desteğini alan, vatandaşın  sesine kulak veren  siyasetçiler başarıya giden yolda hızla ilerleyecektir.

“İYİ BİR SİYASETÇİ NİTELİKLERİYLE ÖNE ÇIKMALI”

Ayrıca iyi bir siyasetçinin sözlü ve yazılı iletişim becerilerinin gelişmiş olması, seçmen profilini iyi tanıması, teşkilatlanmada liyakati esas alarak doğru, ehil, güvenilir kişilere yer  vermesi, aktif olması, seçmenin üye olduğu partiyle bağını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapması, lobi faaliyetlerinin güçlü olması, sözleri, davranışları, genel kültürü ile partiyi iyi temsil etmesi, kararsızları, ilgi duymayanları, farklı görüşe sahip olanları ikna edebilmesi, projeleri, politik pazarlama stratejileri ile rakiplerine fark atması, seçimlere kısa bir süre kala değil çok önceden çalışmaya başlaması, adayların içinde en iyisi olduğunu seçmene hissettirmesi  tercih edilirliğini artıracaktır.

Siyaset koçu Özlem Pekduraner

Seçimlere 52 gün kadar kaldı. 31 Mart 2024 yerel seçimleri hızla yaklaşıyor. Siyasetçilerde gördüğünüz eksikler nelerdir? Biraz da bunlardan bahseder misiniz?

Kimi siyasetçiler çoğu zaman siyasetin kaygan zemin olduğunu unutarak çevresindekilerin pohpohlamasıyla, karşılarında el pençe divan durmasıyla, pervane olmasıyla güç zehirlenmesi yaşayarak  realiteden uzaklaşıyorlar.

Paragöz olmadıklarını ifade etmek için paranın önemli olmadığını vurguluyorlar. Elbette para her şey demek değildir. Ancak elzemdir ve çok şeydir. Siyasi arenada rol almak isteyen aday adaylarının ya da adayların bu iş için yeterince bütçe ayırmadığını, görsel ve yazılı basınla güçlü ilişkiler kurmadığını, seçmenlerin bilinçlendikçe vaatlerden ziyade  icraatları esas aldıklarını unuttuklarını görüyoruz.

“SADECE SEÇİM DÖNEMLERİNDE ÇALIŞILMASI HANDİKAP”

Partisinin genel ve yerel seçim beyannamelerine hakim olunmaması, oy kullanarak siyasal karar mekanizmalarına dahil olan vatandaşlar arasında etnik köken ayrımı yapılması, tutulamayacak sözlerin verilmesi, etkili siyasi propaganda yapılmaması, verilmek istenen mesajla siyasi kampanya müziklerinin örtüşmemesi, siyasi çalışmanın süreklilik arz ettiğinin, varlığını her daim hissettirmesi gerektiğinin bilinci ile hareket edilmeyerek sadece seçim dönemlerinde çalışılması siyasilerin önünde önemli bir handikaptır.

Bunların yanı sıra siyasi konularda, protokol kurallarında, görgü kurallarında tamamlanması gereken noktaların olmasına rağmen bu durumun kabul edilmediğine, şahsına ya da mensubu olduğu partiye yönelik sarf edilen olumsuz sözler ya da sergilenen hoş olmayan davranışlar karşısında duyguları ve düşünceleri yönetebilme, kontrol edebilme becerisine sahip olunmadığına, farklı siyasi  görüşe  sahip olanlara karşı nezaket kuralları çerçevesinde yanıt verilmediğine, hakikatin önemini yitirdiğini, bireylerin karar verirken ya da bir konu hakkında kanaat getirirken doğrunun, nesnel gerçeklikler yerine duygularla, inançlarla belirlenmesi olarak da ifade edilen post-truth döneme ayak uydurulduğuna  rastlıyoruz.

Sizce gençlerin apolitik olma sebepleri nelerdir? Gençlerin siyasete ilgisini nasıl artırabiliriz?

Siyasi alanda bireysel menfaatin, çatışmanın, kavganın, iltimasın, yalanın hakim olması, hakkaniyete aykırı davranılması, siyasi tartışmaların bireylerin dostluk bağlarını  zedelemesi ve hatta koparması gençlerin siyasete yönelik yaklaşımını negatif yönde etkiliyor. Gençlerin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik koşullar da siyasal katılıma etki ediyor. Bunların yanı sıra siyasal bilinç düzeyi yüksek, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel konulara duyarlı olup da siyasi katılımı olmayan ya da düşük oranda olan gençlerin öncelikleri meslek sahibi olma, eğitim alma, işe girme, aile kurma vb. olabilir.

“SİYASET GENÇLER İÇİN CAZİP HALE GELMELİ”

Gençlerin isteklerine, beklentilerine, ihtiyaçlarına, görüşlerine, önerilerine önem ve değer verilerek onların siyasette aktif rol almasını sağlayacak politikaların benimsenmesi siyaseti gençler için cazip hale getirecektir. Yer aldıkları siyasi partilerin teşkilat yapısında gerekli eğitimlerin özenle verilerek bağlı olduğu yapının  işlevsel hale getirilmesi, siyasi karar mekanizmalarında alınan kararların kendilerinin ve bütün vatandaşların geleceğini etkilediğinin bilincinin aşılanması, teşkilatın paydaşı olduğunun hissettirilmesi gençlerin siyaset ile bağlarını kuvvetlendirecektir.

ÖZLEM PEKDURANER KİMDİR?

3 Şubat 1979 tarihinde Adana’da doğdu. 2003 yılında Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. 2008 – 2010 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümünde yüksek lisans yaptı. 2013 yılında ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünden mezun oldu. 2008 yılında Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatını aldı. English Home’da ve Türk Amerikan Derneğinde İngilizce eğitimi aldı.

Üniversite yıllarından beri çeşitli sivil toplum kuruluşlarında aktif rol aldı. Türkiye Sakatlar Derneği Üyesi, Adana Mali Müşavirler Odası Vergi Komisyonu Üyesi, Adana Mali Müşavirler Odası Sosyal Güvenlik Mevzuatı Komisyonu Üyesi, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetçiler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Adana Kent Konseyi – Kadın Meclisi Eğitim Kozası Üyesi, Adana Kent Konseyi – Kadın Meclisi Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kozası Üyesi, Tüketiciyi Koruma Derneği Üyesi olarak görev aldı. Anne Çocuk Vakfı Gönüllü Eğiticisi olarak çalıştı.

2011 – 2019 yılları arasında Sentez Eğitim Kurumlarında (Açık öğretim dersleri), Işın Eğitim Kurumlarında (Bilgisayarlı Muhasebe), Altıneller Eğitim Kurumlarında – (Açık öğretim dersleri -SRC/ Uluslararası Mesleki Yeterlilik – Trafik – İlkyardım ), Analiz Eğitim Kurumlarında (Açık öğretim – Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik – SMMM dersleri), Karacan Akademide (Açık öğretim dersleri), Yargı Akademi Eğitim Kurumlarında (SMMM dersleri) öğretmenlik yaptı.

2012 yılından itibaren Hukuk ve Ticaret Mahkemelerinde bilirkişilik yaptı. 2012 yılında Yüksel Evsen Sanat Merkezinden “Etkili Konuşma ve Sunuculuk” sertifikası aldı. 2014- 2019 yılları arasında TVA’nın ana haber spikeri olarak görev aldı. Aynı yıllarda TVA’da “Senkron” adlı iş dünyası ile ilgili program hazırlayıp sundu.

2013 yılında Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneğini kurdu ve 2013- 2018 yılları arasında Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.

2014 yılında Altı Sigma Eğitim Yönetim Danışmanlık Reklam ve Organizasyon Limited Şirketini kurdu.

2014-2019 yılları arasında Akdeniz Fm’de “Özlem ile Geniş Açı”, Radyo Çukurova’da “Özlem ile Geniş Açı”, Radyo Deva’da “Özlem Pekduraner ile Hayata Dair” adlı toplumsal bilinci artırmaya yönelik programlar hazırlayıp sundu.

2016 yılından itibaren TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde, birçok açılışta, STK’ların etkinliklerinde sunuculuk yaptı.

Adana Tiyatro Merkezinde, Seyhan Kültür Merkezinde, Çukurova Belediyesinde Tiyatro Eğitimi aldı. “Komşu Köyün Delisi” adlı tiyatro oyununda görev aldı. Adana Medya Vizyon Dergisinde, çukurovatürk.com’da, Muhasebe TR’de, Adanakonuşuyor.com’da, Kilikya Postası gazete web sayfasında köşe yazarlığı yaptı. Sözcü Gazetesinde muhabir olarak çalıştı. Çukurova Press Gazetesinde ve Çukurova Metropol Gazetesinde hem köşe yazarlığı yaptı hem de özel röportajlara imza attı. 2017 yılında 7/24 MEDYA Gazetesinin imtiyaz sahibi oldu.

Ak Parti, CHP, Gelecek Partisi kadın kollarına yönelik “Etkili İletişim”, “Siyasal İletişim” ile ilgili ve çeşitli okullarda “Kariyer Planlaması” ile ilgili seminerler verdi.

2020 yılında senaristliğini ve yönetmenliğini Umut Bekler’in yaptığı “HASAT” filminde haber spikeri olarak rol aldı.

2021 yılında “Yaşam Koçu” sertifikası aldı. 2021 yılından beri Yaşam Koçluğu, Siyaset Koçluğu, İşletme Koçluğu, Yönetici Koçluğu hizmetlerini sunmaktadır.