DOLAR 32,2234 % -0.11
EURO 34,9331 % 0.17
STERLIN 40,5695 % 0.07
FRANG 35,6297 % -0.07
ALTIN 2.444,47 % 0,49
BITCOIN 60.711,99 -3.497

Adana’da Hayvan Hakları Çağrı Masası etkinliklerini sürdürüyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Adana’da Hayvan Hakları Çağrı Masası etkinliklerini sürdürüyor

Adana’da Atatürk Parkı’nda  Hayvan Hakları Çağrısı Masası’nda muhtarlar ve hayvan severler buluşuyor etkinliği düzenlendi. DOHAYKO öncülüğünde gerçekleşen  etkinliğe çok sayıda hayvan hakları savunucuları ve muhtarlar katıldı.

Çukurova Bülten ( Olcay Aytürk- Adana)

Etkinlikte, kısırlaştırmanın önemine dikkat çekilerek, sadece bir avuç insanın mücadele etiğini belirten hayvan hakları savunucuları ve muhtarlar, “Bu para değil, gönül işi” dedi.

Hayvan severlere teşekkür belgesi verilen etkinlikte Çukurova Bülten’e konuşan Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (Kihayko) Yönetim Kurulu Başkanı ve Hayvanların Yaşam Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldırım, “Bu tür etkinlikleri yapmamızın nedeni toplumda bir duyarlılık yaratmak, hayvan hakları konusunda insanların dikkatini çekmek. Burada çadırda  kısırlaştırmayla ilgili kampanyamız var. İnsanları imza atmaya davet ediyoruz. Bir de hayvan severleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Aramızdaki bu sıcak ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Bildiğin gibi sokak hayvanları konusunda ciddi sıkıntılar var bu son dönemde. Özellikle üreme  çok fazla. Hayvanların sayısı çoğalıyor. İnsanlar muzdarip. Tepkiler var. O yüzden biraz daha kısırlaştırmanın önemini topluma anlatabilmek, insanlara anlatabilmek, asıl amacımız bu” sözlerine yer verdi.

“Gözümü açtığım zaman o gün için ne yapabilirim, kime nasıl faydalı olabilirim diye düşünürüm”

Ayşe Kaya, KİHAYKO gönüllüsü

Çukurova Bülten’e konuşan KİHAYKO gönüllüsü Ayşe Kaya, küçük yaştan beri sokak hayvanlarına baktığını ve maddi manevi yetememekten korktuğunu dile getirerek kendini hayvanlara adamış gönüllülere mama yardımı yapılması gerektiğini vurguladı.

Besleme yapamadığı zamanlar geceleri uyuyamadığını belirten Kaya, “ben 65 yaşındayım. 8 yaşımdan beri sokak canlarına bakmaya çalışıyorum. İş hayatım 33 yıl sürdü. 12 sene önce, 2013 yılında diz kapaklarımın rahatsızlığından dolayı iş hayatımı bitirmek zorunda kaldım. Ondan sonraki periyotta  gözümü açtığım zaman o gün için ne yapabilirim, kime nasıl faydalı olabilirim diye düşünürüm. Esra Erol da kim kimin kocasına kaçmış, kim çocuğunu bırakmış ya da Seda Sayan’ın dantelli elbisesini konuşacak ne benim yüreğim var ne de vaktim var.  Akşam yatarken vicdanım rahat uyumam lazım. Çünkü bize babamız derdi ki Bugün ben Allah için ne yaptım diye düşünün, lütfen siz de kendinize sorun. Biz 8 yaşımızdan beri babamızdan bunu duyduk. Gerçekten kafamı o kadar güzel yastığa koyuyorum ki. Ama bazı geceler yatamıyorum. Çünkü o gün besleme yapmamış oluyorum” dedi.

” Sokaktakiler açken, susuzken, işkence görürken biz nasıl rahat olalım”

Evinde her şeyi olsa bile  asla yemeği  huzurla yiyemediğini sokaktaki hayvanların aç olduğunu hatırladığını söyleyen Kaya şu sözlere yer verdi:

“Kendime tavuk alıyorum. Yediğim iki lokma gerisini onlara veriyorum. Yeter ki aç kalmasınlar. Biz aç mı kalıyoruz? Hayır bir şekilde,  zeytin ekmek, soğan ekmek hayatımızı  idame ettirebiliyoruz. Karnımızı doyurabiliyoruz. Sıcak bir yatakta, sıcacık bir evde, klimalar altında serinleyerek. Sokaktakiler açken, susuzken, işkence görürken biz nasıl rahat olalım. Onların kapladıkları yer 20 cm kare  onu bile çok görüyor insanlar. O yüzden ben diyorum ki Rabbim bana sağlık verdiği sürece, ömür verdiği sürece ben elimden geleni yapacağım.

Takdir edersiniz ki ben emekli  olan babamın maaşını alıyorum.  20 bin, 30 bin, 50 bin almıyoruz. 10 binin çok aşağısında alan bir insanım. Maaşı alıyorum ertesi gün cebimde  300 lira bile param olmuyor. Ha bundan da şikayetçi değilim asla. Ama yardım bekliyorum ya. Haftada bir kere bir komşum 2 kilo kırıntı alsın. Öbürü öbür gün bana 1 kilo kuru mama alsın. Ya insanlar restoranlara gidiyor. Bir akşamda beş bin lira, yedi bin lira hesap ödüyorlar. Ayda bir kere de benim çocuklarıma on beş kilo mama alın. Ben yemeyeceğim onu, satmayacağım. Benim bütün üzüntüm bu. Sabah namazından sonra çöp konteynerlerini gezerim. Pet şişeleri toplarım. Teneke parçalarını toplarım. Utanmıyorum. Asla utanmıyorum. Çünkü ben hırsızlık yapmıyorum. Hakkım olan bir parayı toplamıyorum. Para yardımı geliyor mu? Evet ama elden gelen öğün olmaz,   o da vaktinde gelmezmiş.

 

Benim bütün sıkıntım, derdim, o çocuklarımı rahat yaşatayım. Hiçbir şey istemiyorum dünyada. Kendime bir şey aramıyorum orada. Sırf onları biriktirim de bugün 300 lira satacağımıza 500 liralık satalım. Onun derdindeyim ben. Bugün mama olmuş  860 lira. Yarın  1000 lira olacak.10 paket bana aylık gelmesi lazım.”