
Adana’da 6 Şubat depreminin ikinci yıldönümü dolayısıyla sivil toplum kuruluşları, sendikalar, odalar ve platformların bir araya gelerek hem hayatını kaybedenleri anmak hem de sorumluların hesap vermesini talep etmek için meşaleli yürüyüş ve sonrasında basın açıklaması düzenledi.
Çukurova Bülten Haber Merkezi – Olcay Aytürk
Depremzede ve yakınlarının bir araya geldiği yürüyüş, Turgut Özal Bulvarı üzerindeki Aksagaz önünden Duygu Kafeye doğru ilerledi.
Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin Adana yerelinde kurulmasıyla oluşan Adana Halk Temsilcileri Meclisi de yürüyüşe katıldı.
Adana’da, depremde yıkılan Belük Sitesi, Tutar Sitesi ve Alpargün Apartmanı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları açıklamada söz aldı.
“Felaketlere gerçek anlamda hazırlanma örgütlenmekten geçer”
Çukurova Bülten’e konuyu değerlendiren Adana Halk Temsilcileri Meclisi(AHTM), örgütlenme çağrısı yaparak şunları söyledi;
“Şubat 2023’ün üzerinden iki koca sene geçti. İktidar gereken her şeyi yaptığını iddia etmeye devam ediyor.
Depremzedeler için ise konaklama sorunu, altyapı ve temel ihtiyaçlara ulaşma güçlükleri ve deprem sonrası ortaya çıkan belirsizlik atmosferi sürüyor. Depreme ilişkin suçların üzeri örtülmüş, pek çok davada hükümlüler yargıdan kaçırılmış, mağdurların adalet beklentileri karşılık bulmamış, depremzedeler hukuki süreçlerde belirsizliğe terk edilmiştir. “Yüzyılın felaketi”, sermaye sınıfı tarafından fırsata çevrilmiş, rezerv alan yasası ile sermaye grupları ihya edilmiştir.
Ne yazık ki halk, muhalefetin de “helalleşme” kavramında cisimleşmiş manipülasyonuyla birlikte, sermayenin saldırganlığına örgütlü bir yanıt verememiş, bu yanıtı üreten öfke seçim sandığıyla teskin edilmiştir. Bu atmosferde en yalın haliyle “çaresizlik ve umutsuzluk” halkın en temel duygusudur. Örgütsüz kitlelerin en temel duygusu…
THTM halkı örgütlenmeye çağırmaktadır. THTM bu örgütlenmenin aracı ve platformudur. Halkımızın derin acısını paylaşıyoruz. 6 Şubat 2025’te deprem acısının biricik telafisinin, gelecek felaketlere gerçek anlamda hazırlanmanın örgütlenmekten geçtiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”
“Sermayenin ölüm düzeni karşısında, insanca yaşama hakkını savunmalı, mücadeleyi büyütmeli, örgütlenmeliyiz”
Örgütlenmenin önemine dikkat çeken Adana Deprem Dayanışması, gerçekleştirdiği basın açıklamasında şu sözlere yer verdi;
“6 Şubat depremlerinin üzerinden tam 2 yıl geçti. Bizi rant için kâğıttan yapılan evlerde bile bile ölümü beklettiler. Katliamdır bu yaşanan. Her bir katliamda ambulanstan önce, arama kurtarma ekiplerinden önce, itfaiyeden önce yayın yasakları geliyor.
Depremin başından itibaren halklara yönelik düşmanlığa, yağma, rant ve savaş ekonomisini uygulayıp bölgenin tarihini, demografik yapısını, kültürünü imhaya girişen bu anlayışı biliyoruz. Deprem suçları kapsamında yapılan yargılamalar, delil yetersizliği gerekçesiyle beraatle sonuçlanıyor, tutuklular kısa sürede serbest bırakılıyor. Yani sermayeye tekrar tekrar “yargılanmama” güvencesi veriliyor.
Rezerv ve el koymalarla insanların yaşam alanlarına çökülürken sermayeye yeni birikim alanları açılmıştır. Bu sistem baştan aşağıya çürümüştür. Ekonomisi de hastanesi de okulu da işyerleri de oteli de bu çürümenin içinde bizlere ölümü dayatmaktadır. Tek amacı kâr, daha fazla kâr ve para olanlardan, başkasını da beklemek mümkün değildir. Onlar için temel insanî değerler, uyulması gereken bir hukuk, alınması gereken önlemler yoktur, olmayacaktır. Sermayenin ölüm düzeni karşısında, insanca yaşama hakkını savunmalı, mücadeleyi büyütmeli, örgütlenmeliyiz.”