
TGC’nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri’ne değer görülenler belli oldu.
Basın Özgürlüğü Ödülü bu yıl kişi dalında gazeteci ve yazar Adnan Özyalçıner ile tutuklu gazetecilere, kurum dalında ise Halk TV, Now TV, Sözcü TV, Tele 1, sosyal medyada yayın yapan Onlar TV, Fatih Altaylı, Nevşin Mengü ve Özlem Gürses’e verildi.
TGC 2025 Basın Özgürlüğü Ödülleri Seçici Kurulu, 4 Temmuz 2025 Cuma günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde toplandı.
Seçici Kurul’da bu yıl; Türkiye Yazarlar Sendikası 2. Başkanı Mustafa Köz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Doğan Şentürk, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, İstanbul Barosu’ndan avukat Nazan Moroğlu, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr.Osman Küçükosmanoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, T24 Yazarı Tuğrul Eryılmaz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, iletişim akademisyeni Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu yer aldı. Seçici Kurul Başkanlığına Nazan Moroğlu yazmanlığa Sibel Güneş seçildi.
Seçici Kurul’un yaptığı toplantı sonunda kararlar ve gerekçeleri şöyle açıklandı:
Kişi dalında ödül alan gazeteciler
Adnan Özyalçıner; 1953 yılından bu yana basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü, yayınlama özgürlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini öne çıkaran, halkın haber alma hakkını savunan, kamu yararını gözeten gazetecilik, yazarlık anlayışı ile meslek örgütlerinde yılmadan sürdürdüğü mücadelesi nedeniyle ödülü aldı.
Kurum dalında ödül alanlar
“İktidarın halkın haber alma hakkını askıya alma girişimlerine, engellemelerine, verilen ağır para cezalarına, yayın durdurma kararlarına ve uğradıkları ağır baskılara rağmen halkın haber alma hakkı için görev yapmayı sürdürmeleri nedeniyle” Halk TV, Now TV, Sözcü TV, Tele 1, sosyal medyada yayın yapan Onlar TV, Fatih Altaylı, Nevşin Mengü ve Özlem Gürses ödüle değer görüldü.
24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü hakkında
24 Temmuz, Osmanlı İmparatorluğu’nda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeliyor. O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye almadılar.
Ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayımlandı. Bu nedenle 24 Temmuz, meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanıyor. Ancak 1971 darbesinden sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuz’u bayram olmaktan çıkardı ve “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak kabul ve ilan etti.