Prof. Dr. Karataş, “Çocuklara zarar verenlerin mutlaka cezalandırılması gerekir. Cezasızlık, en büyük sorunumuz ne yazık ki” dedi.
✍ Haber: Didem Çam (Çukurova Bülten Haber Merkezi)
Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Kasım Karataş, çocukların ihmal ve istismara uğramasına etki eden pek çok risk faktörü olduğunu vurguladı. İstismara uğrayan çocukların mutlaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çağrı merkezlerinden olan ‘Alo 183’ hattını aramaları gerektiğini belirten Karataş, çocuk istismarında verilen cezaların yetersiz olduğuna da dikkat çekti.
“DÜŞÜK EĞİTİM, YOKSULLUK, ŞİDDET…”
Çocukların istismara uğramasına etki eden risk faktörlerini sıralayan Kasım Karataş, “Bir çocuğun ihmale ve istismara uğramasında kuşkusuz pek çok risk faktöründen söz edilebilir. En önemli risk faktörlerden biri, düşük eğitimdir. Yani, eğitimsizliktir. Düşük eğitimin yanı sıra yanlış eğitim veya yanlış terbiye anlayışlarına sahip olmayı da söyleyebiliriz. Çocuğun dayak yoluyla terbiye edileceğine dair yanlışların geçerli olduğu alt kültürler var. Maalesef, ülkemizde de var bunlar. Böyle kültürler içinde olmak da risk faktörleri olarak kabul edilebilir. Bir diğer faktör, yoksulluktur. Bunların dışında, çok çocuklu aile olmak, aynı zamanda kadının da zarar görüyor olması ya da şiddete maruz kalıyor olması, şiddetin olağan kabul edildiği bir çevrede ya da aile ortamında yaşıyor olması da en önemli risk faktörleri arasındadır. Ailenin parçalanması, madde bağımlısı olmak da bazen bir risk faktörüne dönüşebilir” diye konuştu.
ALO 183 ARANMALI
İstismara uğrayan çocukların güvenlik birimlerine haber vermesi gerektiğinin altını çizen Prof. Karataş, “Çocuğu istismar eden çoğu zaman yetişkindir. Bazen akran da olabilir. Çocuklar, çoğu zaman ihmale ve istismara uğradıklarını bilmez. Fark edemeyebilirler. Yaş ilerledikçe bunu fark etme şansları var tabii ki. İhmal ve istismarın durumuna göre, güvenlik birimlerine haber vermek ve koruma talep etmek gerekir. ‘Alo 183 Sosyal Destek Hattı’ aranabilir. Çocuk polisine ve jandarmaya da başvuruda bulunabilirler. Çocuklar güvenlik birimlerine, daha güvenilir bir yetişkine başvurabilir ve koruma talep edebilir” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARA ZARAR VERENLER, MUTLAKA CEZALANDIRILMALI”
“En önemlisi ‘güvenilir’ bir yetişkine başvurmak gerek” diyen Karataş, çocukları istismar edenlere verilen cezaları yetersiz bulduğunu da vurgulayarak şunları söyledi:
“Çocuk, çoğu zaman ya da bazen ‘güvenilir’ bir yetişkinden de zarar görüyor olabilir. Yani, güvendiğini düşündüğümüz yetişkinden de zarar görüyor olabilir. Çocuğun gerektiğinde ailesinden ve çevresinden uzaklaştırılması ve daha güvenli bir alternatif aile ortamına yerleştirilmesi gerekir. Bazen, gördüğü zarardan dolayı çocuğa hemen tıbbi bir müdahale de gerekiyor olabilir. Bundan dolayı, tıbbi tedavi ve koruma da talep edebiliriz. Ayrıca, sosyal destek olmadan psikolojik destek işe yaramaz. Psikolojik destek olmadan da sosyal destek bir işe yaramaz. Genellikle bunları bir arada planlar ve yürütürüz. Öncelikle bu tür desteklerin alınabileceği yerler, çeşitli kamu kurumlarıdır. Bunların başında da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gelir. Tüm bunların yanında, hukuki koruma da talep edebiliriz. Çocuklara zarar verenlerin mutlaka cezalandırılması gerekir. Cezasızlık, en büyük sorunumuz ne yazık ki.”
“MULTİDİSİPLİNER BİR ANLAYIŞLA ÇALIŞMAK BİZİ GÜÇLENDİRİYOR”
Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği olarak 35 yıldır çocuk ihmal ve istismarının önlenmesiyle ilgili çalışma yürüttüklerini de dile getiren Prof. Dr. Kasım Karataş, “Hekimlerden hukukçulara, psikologlardan sosyal hizmet uzmanlarına, öğretmenlere kadar pek çok alanda çalışan ve çocuklarla bir biçimde ilişki ve iletişim kuran profesyonelleri desteklemeyi amaçlıyoruz. Multidisipliner (disiplinler arası) bir anlayışla çalışıyoruz. Bu bizi gerçekten güçlendiriyor. Daha çok bilimsel toplantılar, organizasyonlar, kongreler gerçekleştiriyoruz. Sempozyumlar, çalıştaylar yapıyoruz ve yayınlar çıkarıyoruz. Doğrudan eğitim programları geliştiriyoruz ve onları uyguluyoruz. YouTube kanalımızda 100’e yakın konferansımız var. Meslek örgütleriyle ve zaman zaman kurumlarla iletişim kuruyoruz. Çocuk ihmali ve istismarını nasıl tanıyabiliriz, nasıl fark edebiliriz, onları nasıl önleyebiliriz, ihmale ve istismara uğrayan çocuklarla nasıl çalışabilir ve nasıl görüşmeler yapabiliriz gibi konularda eğitimler gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl, 4’üncü Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi’ni gerçekleştirdik. 2 yılda bir gerçekleştirdiğimiz için önümüzdeki yıl tekrar yapacağız” ifadelerini kullandı.