
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, sıfır gümrükle mısır ithalatı kararına ilişkin “Son 9 ayda 3,5 milyon ton mısır ithalatının önü açıldı. Türkiye’de yıllık mısır ihtiyacımız aşağı yukarı 9 milyon ton civarında, üretimimiz de hemen hemen bu rakamlara yakın. Bu 3,5 milyon ton mısır ithalatı neden yapılır? Sizin Türk çiftçisine gareziniz nedir? İthalat sevdanızdan vazgeçin” dedi.
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, mısırda hasat vakti gümrük vergisinin sıfırlanarak 500 bin tonluk mısır ithalatı kararına ilişkin açıklama yaptı. Barut, “Ben şu anda yapılan sıfır gümrükle mısır ithalatı kararını kınıyorum. Bu Türk çiftçiye yapılmış en büyük kötülüktür. İthalat sevdalısı AKP iktidarı yine çiftçiye hasat vakti gümrük vergisini sıfırlayarak darbe vuruyor, üretimi ve yerli çiftçinin emeğini baltalıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
“İthalata doymuyorlar”
Bu yıl zirai don ve kuraklıktan dolayı çiftçinin sıkıntı yaşadığını belirten Barut, “Şu dönemde de hasadı yapılan karpuz ve kavunun kilosu 1 TL’ye kadar düşmüştür. Domates, biber, patlıcan, soğan, patates gibi ürünler de maalesef tarlada çürümeye terk edilmiştir. Buğday da maliyetinin altına satılmıştır. Bundan sonra tüm ülkede ve bölgemizde elde kalan birkaç tane ürün var. Bunların başı mısır, pamuk, ayçiçeği ve soya gelmektedir. Mısırla ilgili de AKP iktidarının ayak oyunları bir türlü bitmiyor. Adeta ithalata doymuyorlar” ifadelerini kullandı.
Ülkede eğer mısıra ihtiyaç varsa üretimin yapılacağı koşulların mevcut olduğunu vurgulayan Barut, şunları söyledi:
“Çukurova’da mısır hasadının çok kısa süre içinde başlayacağı açıkken bu sıfır gümrük vergili mısır ithalatı kararı üretime ve üreticiye darbedir. Ülkemizde 2023 yılında mısır üretimi 9 milyon ton iken sonra üretim alanları azalınca 8 milyon tona kadar gerilemiştir. Ülkemizde üretim alanları ve hayvan varlığı da azaldığı için buna bağlı olarak mısır tüketimi 9 milyon tona kadar gerilemiştir. Üretim ile tüketim arasında bazı zamanlarda 3-4 milyon tonu bulan farkı yerli çiftçimiz üretebilir, üretim desteklense bu potansiyel var fazlasıyla. Bu gerçeğe rağmen üretmek ve ürettirmek yerine ithalata girişiyorlar. Ülkemizin milyonlarca dolar parasını yabancı ülkelere ve yabancı çiftçilere aktarıyorlar. Aradaki rant ve talanı konuşmak bile gereksiz. İthalat sevdalısı AKP iktidarını yine uyarıyoruz. Her hasat vakti bayram etmesi gereken çiftçimiz feryat ediyor. İthalat darbesiyle ülkemiz çiftçisi perişan halde, ülke ekonomisi de dışa bağımlı oldu. İthalat aşkıyla ülke tarımı ve üreticiyi bitirdiniz. Gelin bu tarihi yanlıştan dönün, hasat vakti ithalat kararından vazgeçin.”