
🔴 Özel Haber | Maide Çetin (Çukurova Bülten – Adana)
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, 8. dönem Toplu İş Sözleşmesi TİS süreci öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini duyurmak amacıyla bir basın açıklaması yaptı.
SES Adana Şube Eşbaşkanı Şükran Güzel, yaptığı açıklamada, 14 yıldır aynı yapının sağlık emekçilerine “sefalet ücreti” dayattığını, aynı işi yapmalarına rağmen kadro ayrımı nedeniyle çalışanlar arasında maaş adaletsizliği olduğunu vurguladı.
Gerçek toplu sözleşme hakkı, grevli sendika hakkı ve yoksulluk sınırının üstünde bir maaş talep ettiklerini söyleyen Güzel, 657 4/A güvenceli kadroya geçiş, grevli l, toplu sözleşmeli sendika yasası, emekliliğe yansıyan tek kalem maaş, kadın sağlıkçılara pozitif ayrımcılık ve 112 emekçileri için güvenli istasyonlar gibi temel haklar talep ettiklerini dile getirdi. Güzel, yaptığı açıklamada 14 yıldır süren mücadelede emekçilerin sefalet ücretine mahkûm edildiğini de ifade etti.
SES Adana Şube Eş Başkanı Şükran Güzel: “Grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı istiyoruz”
Çukurova Bülten‘in sorularını yanıtlayan, Adana Şehir Hastanesi’nde görev yapan Eşbaşkan Güzel, mevcut toplu sözleşme düzeninin emekçilerin temel sorunlarını çözmediğini “Yıllardır aynı işi yapan personel arasında maaş farkları var. Bu durum iş barışını bozuyor. Herkese aynı statüde kadro verilmesini talep ediyoruz” sözleriyle vurguladı.
“112 sağlık çalışanları şiddet riski altında”
Güzel, özellikle 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan emekçilerin ağır koşullarda görev yaptığını ve yeterli önlemlerin alınmadığını dile getirdi. “Psikiyatrik vakalarda kolluk kuvvetlerinin ambulansa eşlik etmemesi, sağlık çalışanlarının hayatını tehlikeye atıyor. Bu konuda acil düzenleme şart” dedi.
“Tarihi kazanım masalıyla oyalanıyoruz”
7 dönemdir yapılan toplu sözleşmelerin kamuoyuna “tarihi kazanım” olarak sunulduğunu ama pratikte kazanım olmadığını belirten Güzel, “Sendikamsı yapıların iktidarla olan bağı nedeniyle sağlık emekçileri baskı altına alınarak yandaş sendikalara zorla üye yapılıyor. Gerçek kazanımlar ancak sahada verilen meşru mücadele ile elde edilir” diye konuştu.
“SES var, umut var”
SES’in, konfederasyonu KESK ile birlikte emekçilerin sesi olmaya devam edeceğini de söyleyen Şükran Güzel, toplu sözleşme döneminde ve sonrasında mücadeleye alanlarda devam edeceklerini vurguladı. “Onurlu bir yaşam, güvenceli çalışma ve demokratik bir iş yeri için SES olarak SES’imizi yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Yoksulluk sınırının üzerinde maaş istiyoruz”
Öte yandan SES Adana Şubesi’nin açıklamasında, sağlık emekçilerinin taleplerinden bazıları şu şekilde sıralandı:
- Tüm çalışanların 657 4/A kadrosuna alınması,
- Yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret verilmesi,
- Vergide adaletin sağlanması,
- Liyakat esaslı yönetici seçimi,
- Ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti,
- Kadın sağlıkçılar için pozitif ayrımcılık,
- Nitelikli kıyafet ve istasyon koşulları,
- 0-3 yaş arası çocuklar için anadilde kreş,
- Fiili hizmet süresi ve 3600-7200 ek gösterge uygulaması.
Bu gönderiyi Instagram’da gör