Geçmişi 10 bin yıla dayanan ve antik çağda çok sayıda felsefe okulu ile bu okullarda yetişmiş filozofları bulunan Tarsus, bugün de yeniden felsefe ile anılma yolunda ilerliyor.
Tarsus son yıllarda hem felsefe okulları hem de felsefe sempozyumu ve festivali gibi büyük organizasyonlarla dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz yıl Aratos Felsefe Dergisi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği “1. Aratos Felsefe Sempozyumu” kitap olarak yayımlandı.
“Kitapta, sempozyumda “Siyasal propaganda perspektifinden ‘savaşmak’: 1939-1945 konjonktüründe savaş ve işgal afişleri” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Çukurova Bülten Genel Yayın Yönetmeni ve dokuz8HABER Editörü, Dr. İsmail Sarp Aykurt‘un aynı isimli bir makalesi de yer alıyor”
Aratos Yayınları’ndan çıkan kitap, sempozyum konusu olan, “Savaş ve Barışa Sosyal Bilimlerin ve Siyaset Felsefenin Penceresinden Bakış” başlığını taşıyor. “Aratos Felsefe Sempozyumu”nda çeşitli üniversitelerden akademisyenler de bu başlıkta konuşma yaparak bilimsel bildiriler sunmuştu.
Prof. Dr. Zehragül Aşkın Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Aratos Felsefe Dergisi Yayın Kurulu Başkanı kitaba yazdığı önsözde şu görüşleri dile getiriyor, “ Savaş ile olan ayrımında Barışı kurmak, her bir kişinin, grubun ve toplumun özgürlüğünün bütün diğerlerinin özgürlüğü ile bir arada olmasına bağlı olduğu gerçekliği ve demokratik adil bir barış idesinin güçlendirilmesi ile mümkündür. Bunun olanağı ise “Barış istiyorsanız savaşa hazır olun – Si vis pacem para bellum– değil; barış istiyorsanız barışa hazır olun -Si vis pacem para pacem’dir” Her türlü savaşçıl eylem ve düşünceye karşı koyma, anlaşma, uyum ve adalet kavramlarını içeren barış kültürünün tüm insanlık adına amaçlanan ortak iyi olarak konumlandırılması ile mümkündür.”
Aratos dergisi yayın yönetmeni Uğur Pişmanlık, bugünde dünyanın çeşitli bölgelerinde savaşların devam ettiğini vurgulayarak, “Evrende doğal yaşama seyrinden çıkıp savaşan ve özellikle kendi türünün öldüren tek canlıdır. İnsan kendi türünü öldürürken, doğayı ve diğer canlıları da yok etmektedir.
Savaş siyasi bir silahtır. Ekonomi temelli, hırs, güç, iktidar… Savaşlar siyasidir, nihayetinde sınıfsaldır. Bu anlamda savaş sorunu da açlık, yoksulluk, sömürü, eşitsizlik gibi temel toplumsal çelişkileri yaratan özel mülkiyet ve kapitalizm ortadan kalktığında çözülecektir. Kısaca çözüm siyasidir” diye konuştu.
Uğur Pişmanlık, “Aratos Felsefe Sempozyumu’nun kitabı yayımlanmasına ilişkin ise şunları söyledi, “Bu kitap Aratos Felsefe Dergisi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce ortaklaşa gerçekleştirilen 1. Aratos Felsefe Sempozyumu’nda çeşitli üniversitelerden katılan değerli hocalarımızın savaş ve barış olgusuna hem felsefi hem de sosyal bilimler açısından sundukları bildirilerden oluşmaktadır.
Aydınlık bir Türkiye yaratmanın yollarından biri de felsefenin toplumsallaştırılmasından geçiyor.
Felsefenin kenti Tarsus’taki bu çabalarımız devam edecek.”